top of page

TSEKINPAIMENKOIRA

Chodsky pes

Chodský pes eli tsekinpaimenkoira on vanha, keskikokoinen paimenkoirarotu, jolla on pitkä säänkestävä turkki ja vilkas temperamenttinen luonne. Tsekinpaimenkoiran historia ulottuu kauas 1300 luvulle. Nykyinen jalostusohjelma rodun kotimaassa on aloitettu 1984. Geneettisesti populaatio on pieni, sillä koko kanta on elvytetty vain muutamasta yksilöstä.


Luonteeltaan erittäin eloisa ja temperamenttinen, vailla merkkejä hermostuneisuudesta. Tsekinpaimenkoira on erittäin kiintynyt perheeseensä. Koira on ystävällinen ja lojaali omistajalleen ja perheelle. Koira on lapsirakas ja siksi miellyttävä perhekoira.

Puolustaessaan tsekinpaimenkoira on peräänantamaton, ketterä ja rohkea. Reaktioiltaan nopea, mutta ei äkkipikainen. Melko rauhallinen, tarkkaavainen, helposti käsiteltävä ja mukautuvainen. Vaatimaton, sitkeä ja hyvähermoinen sekä erityisen valpas vartioimaan. Tsekinpaimenkoiralla on erinomainen hajuaisti ja se käyttääkin nenäänsä mielellään eri tilanteissa.

Vilkkaan ja miellyttämishaluisen luonteensa vuoksi tsekinpaimenkoira soveltuu hyvin erilaisiin harrastuksiin. Pelkkänä sohvakoirana se voi aiheuttaa harmaita hiuksia omistajilleen. Sillä on myöskin kosolti käyttämätöntä hellyyttä jaettavana perheenjäsenilleen.

Tsekinpaimenkoira/Chodsky Pes: Team
bottom of page